Lakzegelstempel Ivoor, ca 1890 met certificaat
OverzichtPrachtige antieke lakstempel met een ivoren greep en een koperen blanco zegel. Laat bij een juwelier of graveur je eigen monogram erin zetten! Dit object is in 2019 door taxateur A. Keddeman van Veilingbedrijf Derksen uit Arnhem fysiek bekeken en hij heeft materiaal en datering bevestigd. Het certificaat krijgt u natuurlijk bij de zegelstempel mee geleverd.
Afmeting: 7,5 × 0,8 × 0,8 cm, gewicht: 10,2 gram.
Ivoor wordt ook wel elpenbeen of elp genoemd. Ivoor is een natuurlijk, lichtgekleurd materiaal dat afkomstig is van de slagtanden van olifanten, nijlpaarden, mammoeten, walrussen of narwals. Deze verschillende soorten ivoor verschillen van elkaar in uiterlijk en eigenschappen. Deze lakzegelstempel is gemaakt van olifantivoor.
In echt ivoor zijn patronen te herkennen met korrels en lijnen. Ivoor is een natuurlijk materiaal en deze lijnen vertegenwoordigen het bewijs dat het ivoor geleefd heeft. Vergelijk met de jaarringen in een boom. Dwars over deze lijnen zijn dunne lijntjes te zien waardoor je als het ware een soort ruitjespatroon ziet. Deze lijnen worden “Schreger Lijnen” genoemd.
Antieke voorwerpen zijn vaak gemaakt van inmiddels beschermde dieren en planten. Voor sommige soorten is de handel verboden en zelfs strafbaar, in andere gevallen zijn er vergunningen of certificaten nodig. Die strikte handelsregels zijn in 1975 geregeld in het CITES-verdrag. Dit is een internationaal verdrag dat overheden hebben gesloten om ervoor te zorgen dat wilde dieren en planten niet in hun voortbestaan bedreigd worden door de handel. Meer dan 30.000 dier- en plantensoorten vallen onder CITES. Met inmiddels 181 aangesloten landen is CITES een van de succesvolste natuurbeschermingsverdragen ter wereld.
Deze lakzegelstempel is van ivoor. Het handelen van Ivoor is streng gereguleerd. Op handel in neushoornivoor en onbewerkte slagtanden is een algeheel verbod dat ook geldt voor antiek ivoor. Andere ivoorsoorten mogen wel verhandeld worden, mits het ivoor betreft dat vóór 3 maart 1947, ter vervaardiging van juwelen, decoratie, kunstvoorwerpen, gebruiksvoorwerpen of muziekinstrumenten onomkeerbaar in een toestand zijn gebracht die grondig verschilt van hun natuurlijke ruwe staat. Het voorwerp mag zonder dan EU-certificaat worden overgedragen. Dat geld dus voor deze mooie stempel. Voor overdrachten over de grenzen van de Europese Unie zijn altijd CITES-vergunningen nodig. De Fluistertuin levert dit stempel niet buiten de EU!